شناژها به عنوان رابط، پی های جدا از هم را به یک دیگر وصل می کنند. این مقاطع نیروی حاصل از وزن ساختمان را به همه قسمت های زمین منتقل می کنند. اگر برای شما این سوال مطرح شود که « شناژ بندی چیست؟» باید گفت این فرایند، یکی از مراحل کرسی چینی به حساب می آید و همانطور که در قسمت قبل گفتیم، برای اتصال تمامی پی ها یا فونداسیون ها از آن استفاده می کنند.
در اغلب سازه ها، برای اینکه نیروی حاصل از وزن ساختمان بهصورت یکسان به زمین منتقل شود؛ از فونداسیون ( پی های) جداگانه استفاده می شود. این پی ها عمودی اند و با یکدیگر در تماس نیستند. حداقل فاصله ما بین آن ها 5 متر است. به همین دلیل مهندسان ساخت و ساز با طراحی و ساخت یک پی افقی مستحکم بهنام شناژ، پی های عمودی را به یکدیگر متصل می کنند؛ از این رو ساختمان می تواند فشار نیروی وارده را به خاطر فونداسیون های عمودی و افقی و البته نیروهای خارجی مانند زمین لرزه، باد و… را به شکل یکنواخت تحمل کند.
دلایل متعددی برای استفاده از شناژ در ساختمان وجود دارد:
شناژها را بر اساس شکل، جهت و کاربرد به چند دسته تقسیم می کنند. شناژ ها بر اساس شکل به چهار دسته عمودی، افقی، مورب و مخفی تقسیم می شوند. این مقاطع از نظر محل نصب به دو دسته خارجی یا داخلی تقسیم می شوند. شناژ ها نیز از نظر کاربرد، در سه دسته شناژ تقویتی، اتصالی و انتقالی تقسیم می شوند.
شناژ عمودی عموما در ساخت سازه های چند طبقه استفاده می شود و در امتداد طول پی های عمودی، این نوع شناژ متصل می شود. ساختار شناژبندی عمودی به شکلی است، که از پایین به فونداسیون و از بالا به نوع افقی متصل می شود. برخلاف نوع افقی، حالت عمودی در تمامی ساختمان ها استفاده نمی شود و اصل مهمی در ساختمان نیست. البته در صورت استفاده از نوع افقی، شناژ عمودی هم برای اتصال آن ها استفاده می شود.
شناژ عمودی یا قائم مانند نوع افقی، در مستحکم سازی ساختمان در برابر زلزله و سایر عوامل طبیعی نقش مهمی دارد. در سازه های ضد زلزله به صورت خرپا متصل می شود. مطابق استانداردی که برای آن ها درنظر گرفته می شود، کمترین عرض نوع عمودی، 20 سانتی متر و حداکثر 25 سانتی متر است. برای ساخت آن حداقل از 4 شاخه میلگرد (از سایز 12 نوع آجدار) استفاده می کنند؛ البته اگر به ستون سازه متصل نباشد، می توان از 8 شاخه میلگرد هم استفاده کرد.
این نوع شناژ در واقع برای اتصال میان ستون های فونداسیون است. نوع افقی، نیرو و فشار وارده بر ساختمان را، در تمام بخش های فونداسیون پخش می کند و این یک مزیت عالی در ساختمان های ضد زلزله محسوب می شود. نحوه استفاده از نوع افقی به شکل ضربدری یا خرپا است.
در حالت کلی، نوع افقی شناژ باید نیروی کششی به وجود آمده از وزن کل ساختمان و نیروی حاصل از ستون های عمودی فونداسیون را تحمل کند. کمترین عرض آن 35 سانتی متر و حداکثر 60 سانتی متر است. برای ساخت نوع افقی حداقل 6 شاخه میلگرد 10 (از نوع آجدار) استفاده می شود.
نوع افقی عموما روی کرسی چینی در طبقه همکف اجرا می شود؛ البته بعضی مواقع در هر طبقه، زیر سقف، روی همه دیوارها قرار می گیرد. انواع افقی که در بالا و پایین دیوارها طراحی شده اند، توسط انواع عمودی در چند نقطه به هم وصل می شوند. پیاده سازی نوع افقی و عمودی در مناطق زلزله خیز واجب است و شدت خرابی ها را کاهش می دهد.
از آنجاییکه طبق قوانین فیزیک هر عملی مساوی با عکسالعمل است، تحریکات پوسته زمین در مقابل امواج زلزله هم به همین شکل است. از این رو اجرای شناژ بهصورت مورب در کنار نوع افقی واجب است تا کلافسازی بیشتری در محور هر دو پی تحتانی و فوقانی میسر شود.
میلگردگذاری در این نوع از پشت سازه تا پشت پی زیرین انجام می شود و اتصالی اصولی جهت مهارسازی کلاف را به اجرا میگذارد.
مراحل شناژبندی عمودی و افقی و همچنین مورب را، می توان به شکل یکپارچه و یا مرحله ای بتن ریزی کرد.
از این نوع شناژ در سقف تیرچه بلوک اجرا می شود و در ساختمان هایی با دهانه بزرگ (طولی بیش از 4 متر) داشته باشند، با فاصله های 2 متری استفاده می شوند.
طراحی نوع مخفی بهشکلی است که از دو میلگرد 16(عموما این سایز در نظر گرفته می شود) یکی در بالا و یکی در پایین مقطع استفاده می کند و حداقل 10 سانتی متر از یکدیگر فاصله دارند.
تا اینجا متوجه شدیم که شناژ چیست و با انواع آن آشنا شدیم. در این بخش درخصوص نکات کلیدی شناژبندی و سازه هایی که نیاز به استفاده از آن ندارند؛ صحبت می کنیم.
مراحل شناژ بندی ساختمان یک طبقه به صورت زیر است: